Aedas

Aedas

Aedas
Aedas
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Project Design of the Year—Tara Theatre by Aedas Arts Team

Recently reopened, Tara Theatre in London, UK, is the new state-of-the-art home for the acclaimed Tara Arts, the oldest multicultural theatre company in the UK. Designed by Aedas Arts Team, it has won the ‘Project Design of the Year’ award at this year’s London Construction Awards. The new incarnation of Tara Theatre fuses the global and the local, creating an inspirational space for the country’s first cross-cultural theatre to create art from the dialogue between East and West.

Oriental elements were integrated into the design to pay homage to the history of the theatre being Asian-led and owned—and to express the unique identity of Tara Arts in the English theatre landscape. The motif of the Banyan Tree refers to India’s ‘tree of life’—and the shade it offers a place to meet as a focus of community life. ‘Tara’s Tree’ wraps around the façade and is pargeted, a traditional English craft, which resonates with Indian decorative techniques. It invites audiences into the theatre to hear and share stories, whilst externally providing a lively and engaging urban marker.

Tara Theatre features a superbly equipped and flexible auditorium with a doubled capacity of 100 seats, a new fully soundproof rehearsal room and other supporting facilities to fulfil the contemporary needs of performances and audiences. The performance space features an adaptable earth floor to offer an original, alternative surface as well as to give a tangible expression of Asian culture in London.

7,500 original bricks from the demolition were reclaimed and reused in the new auditorium, whilst materials were sourced locally wherever possible. The ‘Tara’s Tree’ on the façade is composed of 96% recycled ash. The internal spaces enjoy plentiful natural light with glare control by colourful window blinds. Unusual for a performance space, the main auditorium can be naturally lit through the high level windows.

The Project Design of the Year award celebrates projects that have been designed in such a way to be sympathetic to the environment and surroundings, functional for purpose and innovative in style.

  • Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team:   by Aedas

    Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team

  • Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team:   by Aedas

    Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team

  • Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team:   by Aedas

    Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team

  • Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team:   by Aedas

    Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team

  • Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team:   by Aedas

    Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team

  • Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team:   by Aedas

    Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team

  • Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team:   by Aedas

    Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team

    Site Context

  • Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team:   by Aedas

    Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team

    GF Floo Plan

  • Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team:   by Aedas

    Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team

    Section

  • Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team:   by Aedas

    Tara Theatre, London, UK by Aedas Arts Team

    Before & After Elevations

Admin-Area